BACA VERSI BAHASA INGGERIS ARTIKEL INI

Keadaan di Malaysia Sekarang

Kadar vaksinasi harian Malaysia adalah antara yang terpantas di dunia, dengan sebanyak 450k dos diberikan setiap hari dan lebih 50 peratus jumlah populasi dalam negara sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin. 

Pada 19 Ogos 2021, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19. Antara aktiviti yang dilonggarkan adalah aktiviti sukan dan rekreasi. Menurut Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang baharu, 

“Semua aktiviti sukan dan rekreasi secara individu yang tidak bersentuhan fizikal bagi tujuan kesihatan, kecergasan dan kemahiran kendiri dengan mematuhi penjarakan fizikal sekurang-kurangnya 2-3 meter dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) termasuk separa terbuka bermula jam 6 pagi hingga 10 malam adalah dibenarkan.” -Kementerian Belia & Sukan

Bersenam untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Impak daripada pandemik COVID-19 bukan sahaja tertumpu kepada ekonomi negara malahan ia juga memberi kesan kepada aspek sosial and kesihatan kita. Pengamalan jarak sosial amat berkesan dalam langkah mengurangkan penyebaran wabak penyakit ini, namun, ia telah menjejaskan kesihatan mental dan fizikal kita. 

Kegelisahan mengenai penularan virus, kesan psikologi dari perintah berkurung dan kuarantin diri menyumbang kepada krisis kesihatan mental, bersama dengan tekanan yang berkaitan dengan pengangguran, masalah kewangan dan pengasingan sosial. 

Oleh hal demikian, kita harus belajar untuk menangani tekanan dan memperbaiki kesihatan kita, tidak kira daripada segi fizikal atau mental. Salah satu cara adalah bersenam dan kekal aktif.

Pakar psikologi yang mengkaji bagaimana aktiviti fizikal dapat mengurangkan kemurungan dan tekanan menyarankan bahawa berjoging atau berbasikal selama 10 minit adalah sebagus melakukan senaman fizikal selama 45 minit.

Membuat Rancangan Senaman 

Jika anda ingin mencapai matlamat anda, anda haruslah merancang plan rejimen senaman.

Pelajari subjek dan pilih mod dan senaman yang sesuai dengan anda. Setelah anda menentukan jenis rejimen yang bersesuaian, tentukan tempoh senaman yang akan dilakukan pada hari-hari tertentu. Contohnya, pada hari pertama (Isnin), anda akan berbasikal selama 30 minit, dan pada hari kedua, berbasikal selama 15 minit atau berjoging selama 40 minit.

Sahut cabaran untuk kekal motivasi anda 

Adakah pengurusan masa dan disiplin merupakan halangan dalam usaha mengekalkan rejimen senaman anda? Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah motivasi ini adalah dengan menyahut cabaran

Cabaran berbasikal dan berlari maya dilihat sudah menjadi trend malahan menjadi ikutan ramai, terutamanya ketika pandemik COVID-19 di mana kita sudah biasa dengan duduk di rumah dan penjarakan social. 

Cabaran maya bukan sahaja selamat dan sihat, malah dapat mengekalkan motivasi anda untuk teruskan rejimen senaman anda.

Terbaharu, Togoparts.com menjemput semua rakyat Malaysia untuk mengambil bahagian dalam #TOGOMY58 sempena memperingati 58 tahun penubuhan Malaysia dengan sasaran untuk menyempurnakan cabaran berbasikal maya 55,800 km.

Tingkatkan daya tahan anda dengan cabaran maya ini dan raikan pencapaian anda selepas cabaran ini berakhir. Cabaran berbasikal dan berlari maya ini diwujudkan bagi meraikan perpaduan dan pelbagai pencapaian negara. Dalam #TOGOMY58 terdapat pelbagai pencapaian yang menarik untuk kekalkan motivasi anda dan membantu anda dalam usaha anda meningkatkan kesihatan

Raikan Pencapaian Anda 

Cabaran #TOGOMY58 terdapat 24 pencapaian. Pencapaian ini dikategorikan daripada mudah hingga GILERRRR. Terdapat 10 pencapaian mudah, 5 sederhana, 6 sukar dan 3 GILERRRR. 

Bagi FASHIONISTA #TOGOMY58, inilah pencapaian yang direka khas untuk anda. 

Pengibar Jalur Gemilang – Hiasi basikal anda dengan bendera Jalur Gemilang kami dan kongsikan gambar tersebut di Rides Section

The Local Influencer – Dapatkan pencapaian Pengibar Jalur Gemilang, dan kemudian ambil SELFIE dengan Landmark Malaysia. Muatnaik gambar tersebut dengan Bingkai #TOGOMY58 dan share di FB dan IG dengan hashtag #TOGOMY58 #MYBERSATU #ONEMALAYSIA

Mendapat anugerah pencapaian TANPA berbasikal atau berlari? 

The CollectorKumpul semua Barang Acara / Penamat #TOGOMY58 (Pin, Tee dan Jersey Acara & Medal Penamat

The Party Planner – Dapatkan sekurang-kurangnya 4 rakan anda untuk mengambil bahagian dalam #TOGOMY58

Berminat untuk bertanding dengan peserta dari negeri lain?

Pencabar NegeriDaftar dan pilih negeri anda  

MY58 Juara Negeri – Pencapaian ini akan dianugerah kepada setiap peserta dari negeri yang menang. Negeri-negeri diperingkatkan melalui Jarak Purata (Total Average Distance cycled) OUTDOOR CYCLING oleh peserta aktif (yang mempunyai sekurang-kurangnya 1 aktiviti) dalam negeri. 

Untuk peserta yang hanya berminat untuk BERLARI.

I Don’t Know How to Cycle Berlari 5.8km dalam tempoh cabaran. Anda tidak dibenarkan untuk menyertai sebarang aktiviti berbasikal dalam sepanjang tempoh cabaran. 

Saya Anak Malaysia – Selesaikan sekurang-kurangnya 5.8 km dengan berbasikal atau berlari  pada 16 September 2021 (00:00 – 23:59 GMT+8)

Better Late than Never – Lengkapkan jarak penamat (58km) pada 5 HARI TERAKHIR cabaran dengan BERBASIKAL atau BERLARI. Aktiviti pertama anda mestilah selepas 14 September 2021

Finisher – Lengkapkan 58km dengan BERBASIKAL atau BERLARI sebelum cabaran berakhir

(Lihat PENCAPAIAN-YANG-LEBIH-MENCABAR di bawah!)

Untuk peserta yang hanya berminat untuk BERBASIKAL. 

I Hate to RunBERBASIKAL 58km dalam tempoh cabaran. Anda tidak dibenarkan untuk menyertai sebarang aktiviti berlari dalam sepanjang tempoh cabaran.

Saya Anak Malaysia – Selesaikan sekurang-kurangnya 5.8 km dengan berbasikal atau berlari  pada 16 September 2021 (00:00 – 23:59 GMT+8)

Better Late than Never – Lengkapkan jarak penamat (58km) pada 5 HARI TERAKHIR cabaran dengan BERBASIKAL atau BERLARI. Aktiviti pertama anda mestilah selepas 14 September 2021

Finisher – Lengkapkan 58km dengan BERBASIKAL atau BERLARI sebelum cabaran berakhir

(Lihat PENCAPAIAN-YANG-LEBIH-MENCABAR di bawah!)

Untuk peserta yang ingin berlari DAN berbasikal. 

The Duathlete – Berbasikal sekurang-kurangnya 50 km dalam SATU sesi DAN berlari sekurang-kurangnya 8km dalam SATU sesi pada hari yang sama.

Duathlon FinisherBerlari 5.8km atau berbasikal 58km dalam tempoh cabaran. 

Saya Anak Malaysia – Selesaikan sekurang-kurangnya 5.8 km dengan berbasikal atau berlari  pada 16 September 2021 (00:00 – 23:59 GMT+8)

Better Late than Never – Lengkapkan jarak Finisher (58km) pada 5 HARI TERAKHIR cabaran dengan BERBASIKAL atau BERLARI. Aktiviti pertama anda mestilah selepas 14 September 2021

Finisher – Lengkapkan 58km dengan BERBASIKAL atau BERLARI sebelum cabaran berakhir

(Lihat PENCAPAIAN-YANG-LEBIH-MENCABAR di bawah!)

Untuk peserta yang ingin unlock PENCAPAIAN YANG LEBIH MENCABAR.   

Untuk peserta yang berbasikal

Gym Rat – Berbasikal atau Berlari sekurang-kurangnya 5.8km sehari dalam 10 hari berturut-turut

Stacked – Berbasikal sekurang-kurangnya 5.8km, kemudian 58km, dan terakhir 158km dalam urutan ini dalam 3 sesi berasingan

Rider Gempak – Lengkapkan Jarak Penamat (258km) dengan berbasikal pada LIMA HARI PERTAMA cabaran

Ultra cyclist – Berbasikal sekurang-kurangnya 158km dalam satu sesi dalam tempoh masa 24 jam

Randonneur Finisher – Lengkapkan sekurang-kurangnya 558km dengan Berbasikal atau berlari dalam tempoh cabaran

Untuk peserta yang berlari

Gym Rat – Berbasikal atau Berlari sekurang-kurangnya 5.8km sehari dalam 10 hari berturut-turut

Kaki Mantap – Lengkapkan Jarak Penamat (58km) dengan berlari pada LIMA HARI PERTAMA cabaran

Ultra Runner – Berlari sekurang-kurangnya 58km dalam satu sesi dalam tempoh masa 24 jam

Randonneur Finisher – Lengkapkan sekurang-kurangnya 558km dengan Berbasikal atau berlari dalam tempoh cabaran

Peserta yang berlari dan berbasikal

Semua di atas – Bagi semua pro atau peminat sukan, cabar diri anda dengan mencapai semua pencapaian berlari dan berbasikal

Bagi peserta yang suka berpasukan. 

Cycling squad – Lengkapkan 558km dengan berbasikal. Semua ahli pasukan mesti mencatat sekurang-kurangnya satu aktiviti berbasikal dan menyumbang kepada jumlah jarak 558km. Maksimum 5 ahli dalam setiap pasukan. 

Running squad – Lengkapkan 58km dengan berlari. Semua ahli pasukan mesti mencatat sekurang-kurangnya satu aktiviti berlari dan menyumbang kepada jumlah jarak 58km. Maksimum 5 ahli dalam setiap pasukan. 

Team Duathlon Finisher – Lengkapkan sekurang-kurangnya 58km dengan berlari dan 558km dengan berbasikal secara berpasukan. Semua ahli pasukan mesti mencatat sekurang-kurangnya SATU aktiviti larian dan SATU aktiviti berbasikal untuk memenuhi syarat pencapaian ini. Maksimum 5 ahli setiap pasukan.

Teruja untuk menyahut cabaran? Kekal cergas dan sihat dengan menyertai #TOGOMY58! Cabaran berbasikal dan berlari maya ini berlangsung di seluruh negara bermula 27 Ogos dan tamat pada 19 September 2021

Jangan lepaskan peluang untuk mendaftar secara PERCUMA sebelum 03 September 2021! Namun, tahap berbayar juga disediakan bagi peserta yang berhasrat untuk mendapat barangan yang direka khas, seperti pingat, pin, tee dan jersi eksklusif #TOGOMY58, semuanya akan dihantar secara PERCUMA. 

Penyertaan cabaran #TOGOMY58 mungkin merupakan permulaan yang penting dalam usaha untuk meningkatkan kesihatan anda dari segi mental dan fizikal. Berusaha untuk mencapai sasaran anda! Ada perkara yang nampak seperti mustahil sehingga anda berjaya lakukannya.